SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier we krwi

  • KREM KIZZERS idealny do Pysznej Kawusi

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić podstawy naszego jadłospisu i powinniśmy go racjonalnie dawkować. Słodycz tak - cukier nie! Często mylnie sądzimy, że cukrów prostych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1474 Data: 2022-09-27 08:43:26
  • Probiotyki na odchudzanie i cukrzycę. Badanie z 2023 roku

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach.  Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 693 Data: 2023-07-23 03:20:24
  • [...] zrzucenie zaledwie 10 funtów (około 4,5 kg) może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Sposób odżywiania a funkcjonowanie układu odpornościowego Dieta bogata w cukier i tłuszcz, a także spożywanie zbyt dużej ilości kalorii sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Wynika to z faktu, że dochodzi do nadmiernego wzrostu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7551 Data: 2020-03-29 13:13:17
  • [...] jeśli spożywasz je regularnie i w odpowiedniej ilości. Jednak żywność zawierająca sterole roślinne nie zawsze jest zdrowym wyborem ze względu na inne dodatki, takie jak np. cukier. Najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na zróżnicowaną dietę, obfitującą w produkty roślinne. Pokarmy, które naturalnie zawierają sterole roślinne, są zwykle bogate [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 992 Data: 2021-11-09 12:33:18
  • Krem NUTLOVE w nowej pysznej odsłonie!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Poliole zamiast cukrów prostych Słodycz w NUTLOVE zawdzięczamy maltitiolowi, który należy do polioli. Dostarcza on znacząco mniej kalorii niż komercyjnie wykorzystywany cukier czy syrop fruktozowo-glukozowy. Dodatkowo nie powoduje on próchnicy, gdyż nie jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające jamę ustną. Jego zaletą jest również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 449 Data: 2023-06-05 07:29:55
  • [...] z pestek słonecznika nie jest tak popularne, jak powyższe produkty, ale jest to także jedna z najzdrowszych opcji, oczywiście zakładając, że nie zawiera dodatków takich jak cukier czy sól. Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, które odgrywają rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, białka (ok. 6 g w porcji 25 g), a także miedzi, magnezu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1223 Data: 2022-08-17 15:09:57
  • [...] ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to monosacharyd (cukier prosty), który pod postacią glukozy pozyskiwany jest z produktów spożywczych wysokowęglowodanowych, zbudowanych przeważnie z polisacharydów. Do procesu tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1584 Data: 2021-10-07 09:06:36
  • [...] ale warto mieć na uwadze, że spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do wzdęć. Jedzone w umiarkowanych ilościach wciąż są znacznie zdrowsze i lepsze jakościowo niż zwykły cukier, więc nadal mogą one widnieć na liście zdrowych produktów. Wprowadzaj je do swojej diety stopniowo. Ogranicz spożycie soli Sól jest nam potrzebna, ale w umiarkowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3006 Data: 2022-08-20 13:09:21
  • Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8050 Data: 2021-01-02 17:45:33
  • Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9702 Data: 2018-02-13 14:06:29
  • Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5607 Data: 2019-08-27 09:50:49
  • Przejście na dietę - jakie zamienniki słodyczy stosować?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dążącą do wyeliminowania produktów mających wpływ negatywny na zdrowie metaboliczne, jest eliminacja cukru rafinowanego. Jednak zazwyczaj rodzi się problem, czym zastąpić cukier stołowy, aby było smacznie, jak i zdrowo. Na rynku pod kątem naturalnych słodzików najpopularniejszy jest ksylitol, erytrytol czy też stewia. Produkty te dostarczają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3431 Data: 2017-07-26 09:33:08
  • Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 970 Data: 2021-05-17 16:16:37
  • [...] się na Doshisha University w Japonii, badali wpływ soku z cytryny na glikemię poposiłkową. Podwyższone stężenie cukru we krwi wywołuje stres glikacyjny, a w nadmiarze cukier niszczy wszystkie narządy, szczególnie wrażliwe są nerki oraz wzrok. Znanym i powszechnym powikłaniem cukrzycy jest stopa cukrzycowa, co często kończy się amputacją. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1549 Data: 2022-05-12 14:22:40
  • Sukraloza a głód. Czy sukraloza nasila łaknienie? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kobiety spożywały więcej kalorii ogółem, podczas gdy dostarczanie energii nie różniło się u uczestników płci męskiej, niezależnie czy przed głównym posiłkiem zastosowano cukier, czy słodzik (sukralozę).  Komentarz Brawo! Przedstawię, co ustalono, potocznym językiem: tylko otyłe kobiety były bardziej „napalone” na niezdrowe pokarmy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 872 Data: 2021-10-16 08:18:12
  • Najlepsze naturalne produkty do walki ze zmęczeniem

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7198 Data: 2018-07-06 12:22:30
  • Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2261 Data: 2021-02-10 11:40:17
  • Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3201 Data: 2021-07-22 19:36:39
  • Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4058 Data: 2019-06-05 11:30:45
  • Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2619 Data: 2020-08-15 18:10:25